AGST

I dybden med suspension

 Safety first – Above Ground Suspension Team stiller store krav til sikkerhed og hygiejne.
Størstedelen af vores udstyr er enten specielt udviklet til suspension eller professionelt klatreudstyr. Alle materialer der kommer i direkte kontakt med huden er enten steriliseret eller desinficeret. Ligeledes bliver arbejdsområderne og udstyr rengjort mellem hver suspension. Vores crew bærer relevant beskyttelsesudstyr under visse procedurer for at mindske risikoen for krydskontamination.
Sådan foregår suspension hos AGST
  1. Man koordinerer med teamet om hvordan man ønsker at hænge
  2. Huden bliver afvasket og renset i de områder hvor der skal isættes kroge
  3. Med en steril skinmarker eller blæk markeres de områder hvor krogene kommer ind og ud gennem huden
  4. Krogene føres gennem huden ved hjælp af en hypodermisk nål (som ved almindelige piercinger).
    Vi isætter krogen med en nål, for at mindske smerten, samt for at gøre det nemmere at føre krogen igennem huden. Suspension-kroge er meget sjældent spidse nok til at kunne stikkes direkte gennem hud.
  5. Man forbindes til en rig ved hjælp af stærkt polyester snor.
    Riggen er tilsluttet et rednings-talje-system med statisk klatrereb.
  6. Trækket i de enkelte kroge kan, hvis det ønskes, justeres .
  7. Det næste er at komme op i luften. Man styrer selv tempoet, og man kan altid få slækket lidt på trækket igen. Nogen er i stand til at komme op lige med det samme, andre bruger mange minutter på at vænne sig til følelsen. Det er en god ide at gå lidt frem og tilbage, og evt. gå lidt ned knæ eller stå på tæerne.
  8. Når man er færdig med sin suspension udføres såkaldt “aftercare”.
    Krogene fjernes forsigtigt, og sårene renses.
    Der kan ophobe sig lidt luft under huden, dette presses ud med massage-lignende bevægelser. Luft under huden er ganske uskadeligt, og kan føles (og høres) lidt som “rice crispies”.
    Sårene lukkes efterfølgende af med sterile plastre.
  9. Herefter skal man blot behandle sårene som et hvert andet sår. Undgå at pille i det, og sørg for god hygiejne omkring det. Plastret kan typisk fjernes 12-24 timer efter man har været oppe at hænge.
Risici
Heldigvis er det yderst sjældent at der sker skader eller lignende inden for suspension.
Ved body suspension er der selvfølgelig forskellige risici. Det kan blandt andet være udstyr der fejler, urenheder i sår, krydskontamination og shock.
Hos Above Ground Suspension Team følger vi en streng protokol der omfatter både håndtering af udstyr, hygiejne og meget mere.
Størstedelen af vores udstyr er enten professionelt rednings- og klatreudstyr, eller specialdesignet til suspension. Alt udstyr gennemgås regelmæssigt for defekter.
Alt udstyr og artikler der kommer i berøring med hud eller sår er enten desinficeret eller steriliseret.
– Kroge og nåle er altid steriliseret da disse kommer under huden.
– Forbrugsvarer der anvendes i og omkring på huden eller sår er af højeste kvalitet og ofte fra medicinalbranchen. Meget af dette er steriliseret fra producenten.
Efter enhver procedure rengøres og desinficeres arbejdsområdet.

Kroge

Ofte omtales body suspension som at man hænger i kødkroge. Dette er ikke helt korrekt, det er oftest større fiskekroge eller specialdesignede kroge der anvendes.

Der findes primært 3 hovedvarianter af suspension kroge. Der findes et vælg af undervarianter af hver af disse.
Typisk er krogene 3-5 mm tykke, og pierces igennem huden med en passende nål.
  1. Den klassiske “fiskekrog”
    – Denne type krog har i sin oprindelighed en modhage for at holde på fisken man fanger. Modhagen er altid afskåret når krogen bruges til suspension.
    – Det norske suspension team, Wings of Desire, samt deres associerede sideshow team, PainSolution, har i samarbejde med Mustad (populær producent af fiskekroge), udviklet to suspension kroge baseret på de originale fiskekroge fra Mustad – PS Hooks

    PS hook by WoD and Mustad - Above Ground Suspension Team

    PS hook by WoD and Mustad

  2. Blacksheep (aka. Diaper pin)
    – Blacksheep er den variant der findes i færrest undervarianter. Dette skyldes nok primært at krogen er svær at producere. Den består af ét stykke rundstål formet til noget der minder om en sikkerhedsnål.

    Blacksheep hook - Above Ground Suspension Team

    Blacksheep hook

  3. Gilson
    – Gilson krogen består af flere komponenter, der når de er sammensat, udgør en meget solid krog. Ofte består den af to sidestykker, en tværgående pin som går gennem huden, en bolt samt møtrik. Der findes varianter af denne hvor bolt og møtrik erstattes af magneter eller et “sleeve”. Ligeledes er der varianter hvor pinnen fastmonteres på det ene sidestykke vha. et gevind.
Gilson hooks - Above Ground Suspension Team

Gilson hooks

Rigs

Ved langt de fleste suspensions hænger man fra en såkaldt “rig”. En rig er ofte udformet i stål eller aluminium. Det kan f.eks. være en plade der er laserskåret i en bestemt facon med et passende antal huller til snor, og eventuelt efterbehandlet for at undgå skarpe kanter der kan ødelægge snoren mellem riggen og ens kroge. Det kan også være rørprofil, eventuelt valset for at danne en krumning, hvorpå der er monteret øjebolte til snore.
Det er også muligt at lave rigs i andre materialer, f.eks. træ eller flettet reb. Dog anvendes ofte stål og aluminium, bl.a. grundet den høje styrke, samt muligheden for at rengøre overfladen med f.eks. desinfektionsmidler.
Rundt omkring i verden i suspension miljøet finder mange forskellige typer af rigs. Der findes rigs hvorfra der kan hænge mere end én person. Samt gyroskop hvor man placeres inde i et system af ringe, som man kan blive drejet rund i. Det er næsten kun fantasien der sætter grænsen ved design af rigs.

Petzl small rigplate - Above Ground Suspension Team Bondagering - Above Ground Suspension Team

Angel rig - Above Ground Suspension Team

Et lille udvalg af hvordan suspension rigs kan se ud.

Taljesystem og reb

Oftest anvendes der taljesystem med reb for at løfte en person fra jorden, en kædetalje eller elektrisk talje kan også anvendes men disse to er ofte tunge og dyre. Taljesystemerne der anvendes inden for suspension er ofte maritime systemer (der f.eks. bruges til at trække sejl op på en båd) med en høj styrke. Fordelen ved at anvende taljer er at man får en mekanisk udveksling, og skal derfor bruge færre kræfter til at løfte en person. Jo større udvekslingsforholdet på taljen er, jo lettere er det at løfte personen, men samtidig skal man trække mere reb igennem taljen.
Et eksempel kunne være en talje med 5:1 udveksling. Skal man løfte en person på 100kg, skal man kun trække i rebet med 20kg (100/5). Skal personen løftes 1 meter op i luften, skal man så trække 5 meter reb igennem taljen. Se evt. Wikipedia for mere info.

Rebet der anvendes i taljesystemet inden for suspension er ofte statisk klatrereb. Klatrereb har en meget højt styrke, og ofte meget mere end hvad der er behov for til suspension. Grunden til at det ofte er statisk og ikke dynamisk, som ellers er meget anvendt til klatring, skyldes bl.a. at man ikke ønsker elasticitet når man trækker en person op vha. taljen. I visse scenarier inden for suspension vil et dynamisk reb helt sikkert være anvendeligt.

Øvrigt udstyr

Der anvendes et vælg af udstyr inden for suspension, og beskrive dem alle ville ende ud i noget der minder om en mindre bog. Foruden de ovenstående er her et par øvrige ting som anvendes meget inden for suspension.

Svivel- Above Ground Suspension Team